Geschiedenis

 Al ruim honderd jaar parels van de zee.
Grondlegger van Piet van Oost B.V. is de overgrootvader van Jaap van Stee, de huidige directeur. Als Piet van Oost rond 1916 de Hoogaars YE 85 koopt en zelfstandig mosselvisser wordt, kan hij niet vermoeden dat de volgende drie generaties even ondernemend zullen zijn als hijzelf. Bij Piet van Oost B.V. draait nog steeds alles om mosselen, oesters en vis. Het bedrijf volgt de ontwikkelingen op de voet, is innovatief en heeft aansluiting met de markt.

Mossel en Oesterkwekerij
In 1934 begint Piet’s zoon Jacob van Oost, na jaren bij zijn vader op de boot te hebben gewerkt op 24 jarige leeftijd een mosselkwekerij met de hoogaars YE 57. Door de groei van het bedrijf wordt in 1947 zijn houten vissersschip vervangen door een stalen kotter YE 15. Ook bezit Jaap van Oost enkele oesterpercelen. In de vijftiger jaren wordt de YE 15 vervangen door de nu nog steeds operationele mossel- en oesterkotter gebouwd in 1902. Jacob van Oost is op dat moment een van de grootste  mossel- en oesterkwekers in Yerseke. Als een van de 10 pioniers (Gouden ploeg) onderzoekt hij in de vijftiger jaren of de Waddenzee geschikt is voor de kweek van consumptiemosselen. In februari 2020 is een jongere kotter voor de oestervisserij aangekocht, de BRU 26, nieuw gebouwd in 1971 als YE 19. deze wordt momenteel gereedgemaakt voor de oestervisserij en wordt omgenummerd naar YE 85.

Fa. Jac. van Oost & Zn.
Jacob van Oost is tot halverwege de zeventiger jaren actief in het bedrijf. Daarna zetten zijn zoons Piet en Wim van Oost de zaak voort. In 1970 is de naam gewijzigd in Fa. Jac. van Oost & Zn. Wim van Oost verlaat het bedrijf in 1975 vanwege slechte resultaten en de voorgenomen afsluiting van de Oosterschelde, die veel mosselvissers hun toekomst zal kosten. Vader Jacob en zoon Piet zetten de zaak voort. In 1978 gaat Piet van Oost alleen verder.

Rinus en Jaap van Stee
In 1968 begint de twaalfjarige Rinus van Stee, zoon van een dochter van Jacob, in de oesterloods van zijn opa op spelenderwijs mosselen aan particulieren te verkopen. Wegens de dreigende sluiting van de Oosterschelde met een dam, kiest hij in 1976 voor een baan bij de Koninklijke Marine. Hij blijft daar hij tot aan zijn pensioen. Ook zijn jongere broer Jaap is als klein jochie veelvuldig in het familiebedrijf te vinden. Hij zet het werk van Rinus in 1973 voort, waarbij in 1973 officieel de handel in mosselen en oesters begint. In 1979, na zijn schooltas aan de wilgen te hebben gehangen, treedt Jaap in loondienst bij zijn oom Piet. Hij heeft de handel met voornamelijk restaurants, vishandels en winkels verder uitgebreid.

Verkoop mosselkwekerij
Vanwege gezondheidsproblemen en tegenvallende resultaten verkoopt Piet van Oost in 1986 de mosselkwekerij en richt zich volledig op de handel. Daarnaast koopt hij drie oesterpercelen in de Oosterschelde en krijgt in 1996 een vierde perceel toegewezen in het Grevelingenmeer.

De Viskêête
In 1999 koopt Jaap het pand van de firma D.J. Sinke, gelegen vooraan op de haven dicht bij de loodsen van Piet van Oost en de oesterputten. Jaap besluit samen met ome Piet de bedrijven Piet van Oost en Sinke samen te voegen. Het nieuwe pand voor aan de haven, omgeven door de Oosterschelde, beschikt over een klein verkoopgedeelte voor vis waardoor Jaap besluit het nieuwe winkeltje (4 bij 4 meter) “De Viskêête” te noemen. Hiermee ontstaat “Piet van Oost V.O.F”, handel in schaal- en schelpdieren, vis en visproducten. In 2004 verkoopt Piet van Oost zijn deel van het bedrijf aan Jaap van Stee, die het voortzet onder de naam Piet van Oost B.V.

Vernieuwbouw
Na zeven jaar knokken tegen allerlei regeltjes en bezwaren mag Jaap eind 2005 zijn grootste plannen met de nieuwe “De Viskêête” starten. Zomer 2006 opent hij de Zee-eterij in het bestaande pand en de Viscounter in de nieuwe aanbouw. Na het hoogseizoen is gestart met de nieuwbouw van de keuken, visverwerkingsruimte, inpandige verwaterruimte, koel- en vriesruimten. Op 28 maart 2007 is “De Viskêête” feestelijk geopend! Ons bedrijf bestaat ruim 100 jaar, we hebben een hele geschiedenis achter ons van overnames, groei,verandering van vissersschepen en eigenaren. Piet van Oost B.V. gaat mee met de ontwikkelingen van deze tijd en is nog steeds bezig met nieuwe ontwikkelingen en uitbreidingen om een zo goed mogelijke aansluiting met de markt te krijgen.

Nog een keer nieuwbouw
Nu begint in het najaar van 2016 de bouw van een nieuw gedeelte aan het bestaande gebouw. In de week van Helmelvaartsdag 2017 wordt het nieuwe restaurant geopend. Een uniek restaurant, welke gedeeltelijk in het haventje over het water heen is gebouwd. Aan het bekende concept is niets veranderd, alleen de gasten zitten een heel stuk ruimer, uiteraard nog steeds met het schitterende uitzicht over het Nationaal Park Oosterschelde.
‘Er is geen 5 minuten het zelfde uitzicht’!!